Vijver in het voorjaar

De vijver in het voorjaar, eindelijk staat uw tuin weer vol op in blad en bloem. Alle bollen en de in het najaar gezette winterviolen laten een pracht van bloemen zien. Ook vallen de bloesem bomen en struiken op in het dagelijkse straatbeeld. Het is een prettig gevoel om de tuinen weer in een topconditie te zien en te hebben.

In de voorjaarsmaanden is het de tijd voor de vijver. In deze maanden kunnen vijvers goed worden aangelegd en worden onderhouden. Vormplanten zoals buxus en taxus kunnen we ook later in deze maand snoeien

DE VIJVER

In tuinen heb je verschillende soorten vijvers, we kennen de natuurlijke vijver, deze bestaat uit voornamelijk ronde vormen en een wilde tot verwilderde begroeiing in en om het water. De vijvers zijn vaak 80-100 cm diep om de vis een beschermde plek te geven in de winter.

Dan is er ook nog de strakke vijver en de waterspiegel genoemd, deze vijvers hebben vaak rechte vormen met een strak afgewerkte rand van hout, steen of lood. De waterspiegel wordt tussen de 15 en 50 cm diep aangelegd. De andere strakke vijvers moet dieper worden aangelegd om ook de vissen in de winter een extra bescherming te geven. De meeste vijver worden aangelegd met folie, ook hier kennen we twee verschillende soorten in, PVC en RUBBER. De beste kwaliteit om een vijver mee te maken is rubber.

Deze folie is dik en elastisch, beter bestemt tegen UV-straling en dus een langere levensduur. De afwerking van de rand van een vijver heeft te maken met wat voor soort vijver er word aangelegd. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en smaak verschillend.

Natuurlijke vijver:

  1. Begroeiing van de randen (plantzakken)
  2. Turf  blokken (leg deze wel in contact met water anders drogen ze uit)
  3. Natuurlijke keien

Stakke vijver

  1. Lood
  2. Hardhouten randafwerking
  3. Gemetselde klinkerrand
  4. Tegels of tegelbanden

Het onderhoud van vijver is een behoorlijke klus, het net dat in de winter erover is gespannen mag nu van de vijver afgehaald worden, dit bespaart u al een heleboel extra bladruimen uit de vijver.

Zorg dat u alle vijverplanten onder het water  niveau afknipt dan zijn de oude scheuten weg voordat de nieuwe vijverplanten scheuten weer naar boven komen. Voor de vijvers met een overtollige beplanting kun je nu de tijd nemen om te scheuren en opnieuw uit te planten. Als u bakken in de vijver heeft staan kunt u deze eruit halen, meestal gaan de kunststof bakken stuk tijdens het verplanten, zorg dat u enkele nieuwe grote manden heeft waar u de gescheurde planten opnieuw in uit kan zetten. Scheuren van vijverplanten moet zorgvuldig gebeuren, bekijkt u goed de plant of deze wel te scheuren is, planten met een goede fijn ver wortelde kluit kunnen goed worden gescheurd. Voor vijver waar de planten in een vaste plantenbak zijn gezet moet het niveau van de vijver wat worden verlaagd, op de manier kan u met een kleine plantschop de planten voorzichtig eruit halen, let op dat u de vijverfolie niet beschadigd.

De helderheid van de vijver wordt bepaald door de keuze aanplant en ligging van de vijver, het is belangrijk voldoende zuurstof planten in de vijver te hebben, deze planten maken namelijk een deel van het biologisch evenwicht in de vijver. Haal dus nooit teveel zuurstof planten uit de vijver tijdens het scheuren of schoonmaken van de vijver. Zuurstof planten mogen tot zo`n 40 cm onder het water niveau groeien de rest kan worden afgeknipt.

Tijdens warmere dagen is de algengroei een vies gezicht in de vijver, haal de algen met de hand uit de vijver en maar er een bol van, knijp het water eruit en gooi de bol algen weg. Als u niet van de algen groei af kan komen is uw vijver nog niet in biologisch evenwicht,  laat een expert naar uw vijver kijken om te kijken wat voor soort beplanting er moet worden toegevoegd aan uw vijver. Om de vijver toch op en voor korte termijn schoon te krijgen kunt je wat algen doder in de vijver gooien, u kunt dit bij de betere tuincentrum verkrijgen. Om nog wat extra zuurstof toe te voegen aan de vijver kunt u ook een vijverpomp laten draaien, door het rond pompen van water ontstaat er ook zuurstof in de vijver.

De vijver in het voorjaar, een helder vijver met een frisse beplanting geeft de vis de ruimte om te zwemmen en te leven. Het ideale beeld voor een vijver kunt u niet forceren, probeer de vijver zo vlug en zo goed mogelijk in biologische evenwicht te krijgen en te houden.

Comments are closed.